Mar, 31 2022   |   Design

Nástěnná galerie plakátů – průvodce

Cornelia

Zavěšení obrazů nebo plakátů v krásných rámech na zeď je vždy skvělý způsob, jak uspořádat prázdný prostor. Sníte o vlastní domácí galerii? V několika jednoduchých krocích vám napovíme, jak si splnit své sny!

IDEÁLNÍ MÍSTO PRO VAŠI GALERII

Při vytváření vlastní nástěnné galerie není prostor pro sebemenší chyby. Nejprve stojí za to zvážit, kde chceme, aby se naše galerie nacházela. Volba stěny určuje nejen velikost, ale také tvar naší kompozice.
Domácí nástěnnou galerii lze vytvořit nejen na velkém fragmentu rovné stěny. Taková galerie bude fungovat jako dekorace schodiště, stěny se sklonem nebo umístěna mezi policemi. Nástěnná galerie bude fungovat jak v obývacím, tak i v dětském pokoji. Galerie botanických a zoologických plakátů je dokonalým způsobem, jak vyzdobit stěny v dětských pokojích. Mrňousci budou nadšení možností objevovat rozmanitost fauny a flóry!

domácí fotogalerie

JAK SI VYBRAT PLAKÁTY?

Plakáty jsou doplňkem interiérového designu, takže při plánování nákupu stojí za to mít toto na mysli a použít několik tipů, jak si vybrat nástěnné dekorace pro uspořádávaný interiér.
I když jsme zastánci absence jakýchkoliv omezení, uvědomujeme si, že ne každý je milovníkem uměleckého chaosu. Plakáty lze vybírat podle motivů. Můžete si vybrat podobné tematické obrazy, například reprodukce japonských dřevorytů. Je důležité, aby měly hlavní motiv, který bude možné intuitivně uchopit, i když nemusí být nutně nápadný. Tematický výběr lze zpracovat různými způsoby: vybrat si plakáty s konkrétním motivem (např. s motivem ženy nebo květin), ale také doplněním galerie reprodukcí svým vlastním oblíbeným uměleckým trendem. Taková galerie udržovaná v jednom stylu vnese do interiéru harmonii a určitě nebude působit dojmem nahodilosti. Pro umělecké nadšence se volba může ukázat ještě jednodušší. Široký výběr plakátů v naší nabídce umožní sestavit sbírku reprodukcí děl jednotlivých umělců!

NEBO MOŽNÁ BARVA?

Můžete také vytvořit domácí galerii výběrem jejích prvků podle barevného klíče. A tady se můžete odvázat. Udržování galerie v určitém barevném provedení poskytuje také možnost jejího dalšího rozšiřování.

Galerie plakátů na zdi - průvodce

Při výběru prvků, které tvoří naši nástěnnou galerii, stojí za to zvážit, jaké barvy budou ladit se zbytkem uspořádání. Například černobílé plakáty budou dobře fungovat v interiérech udržovaných v elegantním a moderním stylu a ty v odstínech zelené barvy zapadnou do módního trendu městské džungle. Pokud se chcete zaměřit na kontrast, podívejte se, jaké barvy jsou na kole barev naproti sobě. Toto řešení zajistí, že se barvy nebudou navzájem „kousat“.

VÝBĚR RÁMU

Jakmile si vyberete plakáty, které vás zaujaly, zvažte rámy, do kterých je umístíte. Samozřejmě můžete také začít na druhé straně a vybrat si plakáty do rámů, které již máte. Je to na vašem uvážení.

Rámy by měly být navzájem barevně sladěny. Doporučujeme použít 3, maximálně 4 barvy, aby nedošlo k vytvoření dojmu vizuálního zmatku. Je dobré volit barvy podle kola barev. Pokud však máte obavy z míchání různých barev, můžete si bezpečně vybrat rámy v mnoha odstínech stejné barvy.

jak zavěsit obrázky

JAK SI VYBRAT RÁM PRO PLAKÁTY?

Rámy a rámečky lze také zvolit na základě stylu, který nás zajímá, nebo se zaměřit na výběr z hlediska materiálu, ze kterého byly vyrobeny. Dřevěné rámy budou dobře fungovat v interiérech ve skandinávském stylu. Můžete však je také použit u rustikálního, japandi nebo jiných stylů s minimalistickým rázem. Zde malá poznámka – pokud se rozhodnete pro dřevo, nepřehánějte to s jeho druhy a zaměřte se na dva, maximálně tři různé druhy. Nemíchejte také velký počet letokruhů exotického dřeva s domácími druhy se stejnými vlastnostmi. K exotickému dřevu zvolte dřevo s klidnou kresbou a podobnou teplotou barev. Stejný princip platí pro výběr kovových rámů. Je důležité to nepřehánět! Pokud se však rozhodnete pro rámy v různých stylech, ujistěte se, že se rámy k sobě hodí a tvoří souvislý celek.

PLÁNOVÁNÍ NÁSTĚNNÉ GALERIE

Dáváte přednost otevřené nebo uzavřené kompozici? Otevřená kompozice vám umožní galerii rozšířit, uzavřená navodí dojem pořádku a harmonie.

Při plánování uspořádání galerie se držte velmi jednoduchých a praktických pravidel: začněte s největšími rámy, přidávejte postupně menší a menší, snažte se udržovat stejné vzdálenosti mezi rámy a dbejte na proporce. Zní to trochu složitě? Nenechte se zmýlit. Můžete se pokusit nakreslit svou galerii na kus papíru, i když naší oblíbenou metodou je použití šedého papíru nebo lepenky a malířské pásky. Vystřihněte z papíru tvar rámu a pokuste se uspořádat galerii v demo verzi. Tímto způsobem ochráníte stěnu před proděrováním ve stylu švýcarského sýra. Dalším řešením může být také navržení galerie v grafickém programu, i když se zde již jedná o verzi pro lidi, kteří jsou zběhlí v používání tohoto typu programů.

Galerie plakátů na zdi - průvodce

Pokud vám chybí inspirace, jak plakáty sestavit, na Pinterestu najdete mnoho návrhů v podobě hotových šablon a plánů.

VÝSLEDNÝ EFEKT

Po fázi plánování je čas na závěrečnou fázi. Pokud jste s naplánovanou kompozici spokojeni, je čas projekt realizovat. K zavěšení plakátů můžete použít oboustrannou pásku, speciální samolepicí držáky nebo tradiční hřebíky. Ačkoli nejbezpečnějším a nejjednodušším prvkem montáže jsou řešení, která nevyžadují použití kladiva, věnujte pozornost hmotnosti zavěšovaných rámečků. Bohužel, některé rámy jsou příliš těžké, aby se udržely na pásce. Může to mít za následek docela velký nepořádek a rozbité sklo. Nezapomeňte také na bezpečí. Pro galerii vyberte stěnu, ve které není žádná elektrická instalace.
Naplánujte si nyní svou vysněnou nástěnnou galerii a užijte si úžasný konečný výsledek!