Apr, 1 2022   |   Design

Jak zarámovat plakát / grafiku – osvědčené a efektivní způsoby

Cornelia

Obrazy, grafiky a plakáty jsou skvělou výzdobou stěn. Díky velké tematické rozmanitosti jsou vhodné jak do obývacího pokoje, pokoje, ložnice, tak i do kuchyně, koupelny nebo jakékoli jiné místnosti. Před zavěšením je vhodné obraz zarámovat. Existuje několik způsobů, jak to udělat, od oblíbených rámů a antirámu až po levné, domácí způsoby, které dodají galerii jedinečný charakter.

RÁM

Nejoblíbenější formou rámování je rám. Krásné, dřevěné rámy si okamžitě spojujeme se starými obrazy, visícími na chodbách a v sálech starých sídel a hradů. Na pracovních stolech a nočních stolcích jsou často malé rámečky na obrazy a fotografie. V obchodech si můžete také objednat středně velké, jednoduché hliníkové rámy v jakékoli barvě, které plakát jemně zdůrazní. Toto je také vynikající nápad na dárek, protože se bude skvěle hodit k jakémukoli obrazu nebo plakátu. Chcete-li do rámečku umístit obraz, plakát nebo grafiku, stačí je umístit na vhodné místo a znehybnit je speciálními úchytkami připevněnými ke konstrukci. V některých případech přiložte pro zpevnění na zadní stranu fotografie nějakou lepenku, třeba tu, která je často připevněna k zakoupenému rámu.

zarámování obrazu do rámu

ANTIRÁM

Další populární metodou jsou antirámy. V podstatě se skládají ze dvou prvků: podkladu zhotoveného z tvrdé HDF desky a skla nebo plexiskla, který ochrání grafiku zvenčí. Mezi nimi se pokládá obraz a celek je upevněn vhodnými klipy. V případě antirámů sahají plakáty nebo fotografie až k samému okraji. Někdy to může narušit estetiku. V takovém případě se použije pasparta, která je vhodná jak pro rámy, tak pro antirámy. Vyžaduje to také nákup varianty o deset centimetrů vyšší a širší než zarámovaný obraz. Pasparta se umístí pod plakátem, čímž získáme pěticentimetrový proužek kolem zarámované grafiky. V nabídce převládá bílá barva, i když lze zakoupit i jakoukoliv jinou barvu.

LIŠTY

Docela zajímavým způsobem rámování plakátů jsou lišty. Stačí si zakoupit čtyři kusy v délce odpovídající šířce vaší grafiky, a snadno si vyrobíte vlastní orámování. Mezi dvě lišty je třeba vložit okraj obrázku a přidat trochu lepidla. Při vytváření horního okraje můžete přidat jakýkoliv háček, abyste na něj později zavěsili zarámovaný plakát. Po sestavení zajistí několik malých hřebíků trvanlivé a bezpečné spojení. Zajímavého efektu lze dosáhnout, když lišty vyčnívají mimo okraj obrazu. Konečný výsledek je velmi estetický, ale někteří si ho mohou spojovat s velkými mapami nebo učebními pomůckami, které visely na stěnách školy.

lamely pro obrázek

RUČNĚ VYRÁBĚNÉ ORÁMOVÁNÍ

Zejména u retro plakátů může být alternativou zcela samostatně vyrobené orámování z materiálů dostupných doma. Jedním z takových způsobů je použití běžných ramínek na kalhoty nebo sukně. Pomocí jedné z mnoha metod stárnutí můžete dosáhnout zajímavého a jedinečného orámování, které dokonale doplní retro plakáty  dostupné v našem obchodě. Dobře se také osvědčí obyčejné sponky, které lze použít pro připojení grafiky k provázkům a vytvořit tak zajímavou galerii.

NÁKUP ORÁMOVANÝCH PLAKÁTŮ

Nabídka našeho obchodu zahrnuje výtisky a orámování plakátů. K dispozici jsou mimo jiné rámy s magnety, které umožní zavěsit obraz na jakýkoli kovový povrch. Krásný dřevěný rám zhotovený ze světlého bukového dřeva poskytuje místnosti zajímavý charakter. Hodí se k němu jak moderní obrazy, starší plakáty, tak i černobílá grafika.

jak zarámovat obrázek

PÁSKA?

Určení, co je orámování plakátu, není vždy snadné. Ještě před více než deseti lety bylo mezi dětmi běžnou praxí připevňovat plakáty na nábytek a stěny obyčejnou páskou. Nebyl to ideální způsob, protože strhávání pásky mělo někdy za následek poškození barvy na zdi a plakátu. Avšak v umění je možné všechno. Pokud by si někdo chtěl zavzpomínat na mládí, nic mu nebrání přilepit si nádherný plakát páskou nad postel nebo vedle psacího stolu. Polepení celé grafiky dokola silnější páskou může dokonce připomínat rám. Tímto způsobem však plakát snadno poškodíte. Proto se tento způsob obecně nedoporučuje. Měl by být používán pouze v případě, že to vyžadují umělecké účely.

rámování obrazu

CO SI VYBRAT, ABYSTE SI UŽILI NÁDHERNÝ EFEKT?

Obrazy jsou běžným způsobem, jak zkrášlit dům, často používaným v interiérovém designu. Grafika a plakáty na zeď v rámech nejsou v žádném případě horší než obrazy. Vhodně zarámované fotografie také hrají estetickou roli. Volba mezi populárními rámy nebo antirámy závisí především na vkusu a záměru. Existují také domácí způsoby rámování pro ty, kteří chtějí mít něco zvláštního, s charakterem. Je to levné a přitom ručně vyráběná orámování mají vyšší hodnotu. Pokud se na to někdo necítí, může využít nabídku našeho obchodu a zakoupit si hotový, zarámovaný plakát. Každý způsob je dobrý, pokud chceme zpestřit stěny domova krásnými obrazy.