Jun, 6 2022   |   Umělci

Edgar Degas – život a umění francouzského umělce

Cornelia

Edgar Degas je jedním z nejznámějších umělců na světě. Jeho tvorba byla a stále je inspirací pro mnoho malířů a sochařů. Díla, která vytvořil, zobrazující především tanečníky, se stala trvalou součástí muzeí po celém světě. Umělec s mnoha dovednostmi, aristokrat, samotář. Degas – jaký byl jeho život a co ovlivnilo jeho tvorbu?

Edgar Degas – jeho soukromý život a úvod do jeho tvorby

Edgar Degas (rodným jménem Edgar de Gas) byl impresionistický malíř a sochař narozený ve Francii, přesněji v Paříži 19. července 1834. Byl synem Pierra-Augusta Degase a Marie-Louise Breslau a patřil do rodiny, která si velmi cenila umění. Degas se zajímal o umění již od prvních let svého života. Nějakou dobu navštěvoval do Ecole des Beaux-Arts v Paříži, kde studoval u Jeana Augusta Ingrese, ale v roce 1856 školu opustil, aby se věnoval rodinnému podnikání s vínem a cestování. Ve svém volném čase maloval a začal s tím velmi brzy, už ve věku 18 let.

Jeho soukromý život vypadal zajímavě. Měl možnost cestovat a také studovat v Itálii, kde se seznámil s mnohými sochami a uměleckými díly. To mělo také velký dopad na jeho tvorbu. Degas navázal také hodně známostí s dalšími umělci své doby. Mezi jeho přátele patřili mimo jiné: Paule Cézanne, Claude Monet a Pierre-Auguste Renoir.

Edgar Degas

Degas používal sochy jako hlavní umělecké médium, ale tvořil také obrazy, kresby, pastely, grafiky a fotografie. Zajímavostí je, že velmi často fotografoval své přátele. Degas je často považován za tvůrce konceptu impresionismu, který znamenal převrat v přístupu k umění. Ačkoli jeho styl byl velmi odlišný od ostatních umělců. Degas byl jedním z největších malířů konce 19. století. Přestože patřil k impresionistům 19. století, chtěl být vnímán jako nezávislý umělec.

Jak Degas tvořil své umění?

Má se za to, že Edgar Degas strávil spoustu času přemýšlením o svém umění. Dlouho si představoval své obrazy a až poté přenášel své myšlenky na papír. Jeho náčrtky ukazují, že Edgar dokonce uvažoval o tom, jak přesně světlo dopadá.

Degas pracoval s olejovými barvami, které byly běžné u mnoha jiných impresionistů, protože se snadno používaly a nevyžadovaly čas na zaschnutí. Díky tomu umělec mohl pracovat rychle, tvořit obrazy a zachytit prchavý okamžik. Ve svých obrazech často používal tahy štětcem, které znázorňovaly pohyb a energii, což mu umožňovalo udržet řád šerosvitu.

Edgar Degas – nejslavnější díla umělce

Egdar Degas má ve své tvorbě mnoho skvělých děl. Byl to umělec zamilovaný do umění, který dokonale vynikal v jeho různých oblastech. Vytvářel jedinečné sochy a ve svých obrazech nádherně zobrazoval svět kolem sebe a lidi.

Edgar Degas

Edgar Degas

Výjimečné sochy Degase

Edgar Degas je známý zejména svými sochami zobrazujícími baletky. Svá díla vytvářel převážně z vosku, ale v jeho sbírce najdete i terakotové kompozice. Nejpopulárnějšími díly jsou sochy „Čtrnáctiletá tanečnice“ a „Kůň a jezdec“.

Světové malířství Edgara Degase

Taneční lekce – nejslavnější dílo malíře Degase, které namaloval v roce 1873. Zobrazuje baletní sál zaplněný dvanácti dívkami, které vede učitelka mávající rukama. Na obraze jsou také vidět dvě ženy v sukních, které nosí baleríny. Jedna sedí v rohu místnosti zády k divákovi a druhá vykukuje zpoza paravánu.

Rodina Bellelli – Edgar namaloval rodinu Bellelli ve svém ateliéru v roce 1879. Obraz daroval Degas své matce a je stále v držení jejich potomků. Umělec použil naturalistickou techniku, typickou pro francouzský impresionismus, aby ukázal rodinu Bellelli doma a zprostředkoval pocit intimity s jejími členy.

Edgar Degas

Tanečnice v modrém – Tento obraz pochází z doby kolem roku 1890 a zobrazuje tanečnice v modrých šatech. Vypadají klidně, ale jejich nohy naznačují, že se chystají tančit. Pozadí je tmavé a tanečnice vynikají díky světlejším barvám.

Koňské dostihy – Jak samotný název napovídá, dílo zobrazuje dostihy na Hippodrome de Longchamp v Paříži 25. října 1872. Obraz je známý svými volnými a viditelnými tahy štětce.

Orchestr pařížské opery – Obraz vznikl v roce 1875 a zachytil dobu, kdy hudba nebyla pouhým doprovodem, ale nedílnou součástí každého představení. Orchestr není jen zárukou představení, ale pomáhá vytvářet nálady potřebné k dosažení požadovaného efektu na jevišti.

Tanečnice – Obraz nakreslený v roce 1896 je vynikajícím příkladem umělcova ocenění ženské postavy. Toto je jedno z nejslavnějších Degasovych děl a je příkladem použití pointilismu.

Edgar Degas – umělecká díla jako reprodukce

Edgarovo umění je často reprodukováno a není se čemu divit. Jeho díla jsou úžasná a lidé je chtějí mít ve svých domech nebo bytech. V našem obchodě si můžete zakoupit reprodukce obrazů Edgara Degase v podobě vintage plakátů. Pokud máte pocit, že vaše stěna postrádá výraznou výzdobu, můžeme vám zaručit, že tyto plakáty ji dokonale zpestří.